За никого не е тайна, че с напредването на възрастта когнитивните

...
За никого не е тайна, че с напредването на възрастта когнитивните
Коментари Харесай

Неочакваната подправка, която подобрява паметта ни

За никого не е загадка, че с напредването на възрастта когнитивните качества на човек понижават. Затова и възрастните хора последователно стартират да изпитват все по-големи усложнения в ежедневни действия като извършване на покупки и готвене. Именно храненето обаче е основно за поддържането на здрав мозък с годините.
 Храните и напитките, които подкрепят мозъчната ни функционалност и паметта
Храните и напитките, които вършат паметта ни по-добра

Още една причина да пием алено вино

И до момента в който това не е вест за учените, неотдавна те вършат изненадващото изобретение, че една обичайната японска фалшификация има връзка с подобряването на паметта. И това е уасабито - лютивата фалшификация с ослепителен зелен цвят, която у нас най-често се употребява дружно със суши.

За задачата на си специалистите включват 72 души на възраст над 60 години. В продължение на 12 седмици едната половина от тях одобряват таблетка уасаби по един път дневно, а другата - плацебо таблетка. В края на проучването се оказва, че хората от първата група са посочили усъвършенстване в епизодичната и работната памет, след направени няколко когнитивни проби.
 Снимка 645665

Докато учените регистрират усъвършенстване в паметта, в това време те не виждат смяна, без значение дали позитивна или негативна, в разсъжденията, вниманието и бързината на обработка на информация при участниците.

Друго, което експертите могат да потвърдят, е на какво се дължи удобният резултат от уасабито. Според тях ключът е в съдържащата се в него съставна част 6-MSITC или 6-метил сулфонил хексин изотиоцианат. Тя съставлява биоактивно съединяване, което към този момент е познато на учените с антиоксидантните си и противовъзпалителни свойства.
 Рискът от деменция и връзката с продължителното седене - по какъв начин да го минимизираме
Колко седене дневно може да докара до деменция

Как да понижим риска

Колкото и обнадеждаващи да са резултатите от проучването, учените въпреки всичко прецизират, че изгодата от потреблението на уасаби още не е тествана при по-възрастни хора, които са изложени на максимален риск от понижени когнитивни качества и деменция, написа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР